download algemene voorwaarden ura PM

Artikel 1: Offerte 

1. De offerte wordt schriftelijk of elektronisch uitgebracht, behoudens spoedeisende omstandigheden. In het laatste geval wordt de factuur geacht de overeenkomst tussen partijen juist en volledig weer te geven. 

2. In de offerte wordt onder meer aangegeven: 

a. de plaats van het werk; 

b. een omschrijving / projectnummer van het werk; 

c. volgens welke tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen het werk zal worden uitgevoerd; 

d. het tijdstip van aanvang van het werk; 

e. de termijn waarbinnen het werk zal worden opgeleverd. Deze wordt bepaald door hetzij een bepaalde dag, hetzij een aantal werkbare werkdagen, hetzij een aantal kalenderdagen te noemen. Het betreft geen fatale termijn, tenzij anders is overeengekomen; 

f. de prijsvorming methode die voor de uit te voeren werkzaamheden zal worden gehanteerd: aannemingssom of regie. Bij de prijsvorming methode aannemingssom noemt ura PM een vast bedrag voor het in de offerte omschreven werk. Bij de prijsvorming methode regie doet ura PM een opgave van de prijsfactoren (zoals uurtarieven, opslagen en eenheidsprijzen van de benodigde materialen). De verschuldigde omzetbelasting wordt in de offerte afzonderlijk vermeld; 

g. of betaling van de aannemingssom in termijnen zal plaatsvinden; 

h. of op het werk een risicoregeling van toepassing zal zijn, en zo ja welke; 

i. of met stelposten rekening is gehouden, en zo ja met welke; 

j. of hoeveelheden verrekenbaar zullen zijn, en zo ja welke; 

k. de toepasselijkheid van deze algemene voorwaarden op de offerte en op de daaruit voortvloeiende aannemingsovereenkomst. 

3. De offerte wordt gedagtekend en geldt ingaande die dag gedurende dertig dagen. 

4. Tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen, die door ura PM of in haar opdracht vervaardigd zijn, blijven eigendom van ura PM en hebben een indicatief karakter. Zij mogen niet aan derden ter hand worden gesteld of getoond met het oogmerk een vergelijkbare offerte te verkrijgen. Zij mogen evenmin worden gekopieerd of anderszins vermenigvuldigd. Indien geen opdracht wordt verleend dienen deze bescheiden binnen vijf dagen na een daartoe door ura PM gedaan verzoek op kosten van de opdrachtgever aan haar te worden teruggezonden. 

5. Alle rechten van intellectuele en industriële eigendom op de krachtens de offerte of overeenkomst ontwikkelde of ter beschikking gestelde tekeningen, berekeningen, ontwerpen, programmatuur, mallen, modellen, rapporten en dergelijke berusten uitsluitend bij ura PM. 

6. Wanneer de offerte niet wordt geaccepteerd, is ura PM gerechtigd de kosten die gemoeid zijn met het tot stand brengen van de offerte aan degene op wiens verzoek zij de offerte uitbracht in rekening te brengen, indien zij zulks voor het uitbrengen van de offerte heeft bedongen. 

Artikel 2: Overeenkomst 

1. De overeenkomst komt tot stand door schriftelijke aanvaarding van de offerte door de opdrachtgever. 

2. Indien een opdracht wordt gegeven door twee of meer opdrachtgevers, zijn zij hoofdelijk verbonden en heeft ura PM tegenover ieder van hen recht op nakoming voor het geheel. 

Artikel 3: Verplichtingen opdrachtgever 

1. De opdrachtgever zorgt ervoor dat ura PM tijdig kan beschikken: 

a. over de voor de opzet van het werk benodigde gegevens en goedkeuringen (zoals publiekrechtelijke en privaatrechtelijke toestemmingen); 

b. over het gebouw, het terrein of het water waarin of waarop het werk moet worden uitgevoerd; 

c. over voldoende gelegenheid voor aanvoer, opslag en/of afvoer van bouwstoffen en hulpmiddelen; 

d. over aansluitingsmogelijkheden voor elektrische machines, verlichting, verwarming, gas, perslucht en water; 

e. over al het overige dat noodzakelijk is voor de uitvoering van de opdracht en waar ura PM om heeft verzocht. 

2. De opdrachtgever dient zorg te dragen dat de uit te voeren werkzaamheden en afleveringen die niet tot de opdracht aan ura PM behoren zodanig en zo tijdig worden verricht dat ura PM daarvan geen hinder ondervindt, bij gebreke waarvan de gevolgen bij de opdrachtgever in rekening worden gebracht. 

3. De benodigde elektriciteit, gas en water zijn voor rekening van de opdrachtgever. 

4. Het is de opdrachtgever niet toegestaan om vóór de dag waarop het werk als opgeleverd geldt zelf dan wel door derden werkzaamheden uit te (laten) voeren. 

5. Het is de opdrachtgever niet toegestaan om vóór de dag waarop het werk als opgeleverd geldt zijn rechten en plichten uit de overeenkomst met ura PM over te dragen aan een derde. 2 

Artikel 4: Verplichtingen ura PM 

1. Indien de aard van het werk hiertoe aanleiding geeft, stelt ura PM zich vóór aanvang van het werk op de hoogte van de ligging van kabels en leidingen. 

2. Indien de prijsvormingmethode regie is overeengekomen, maakt ura PM weekrapporten op en dient zij deze in bij de opdrachtgever. In de weekrapporten worden onder meer aantekeningen opgenomen betreffende de bestede uren en het verwerkte materiaal. Indien de opdrachtgever tegen de inhoud van een weekrapport bezwaar heeft, stelt hij ura PM daarvan onder opgave van redenen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen een week na ontvangst van het weekrapport schriftelijk op de hoogte. 

Artikel 5: Uitvoering 

1. Indien de termijn voor de uitvoering van het werk is uitgedrukt in een aantal werkbare werkdagen, worden werkdagen respectievelijk halve werkdagen, als onwerkbaar beschouwd, wanneer daarop door omstandigheden buiten de aansprakelijkheid van ura PM gedurende ten minste vijf respectievelijk twee uren, door het grootste deel van de arbeiders of machines niet kon worden gewerkt. 

2. Als de oplevering van het werk zou moeten geschieden op een dag die geen werkdag is, geldt de eerstvolgende werkdag als de overeengekomen dag van oplevering. 

3. Bij overmacht, voor rekening van de opdrachtgever komende omstandigheden of door de opdrachtgever aangebrachte wijzigingen aan het werk of de uitvoering daarvan, heeft ura PM recht op termijnverlenging. 

4. Wijzigingen op verzoek van de opdrachtgever in het werk of de uitvoering daarvan worden schriftelijk aan ura PM opgedragen. ura PM kan de opgedragen wijzigingen weigeren of daaraan voorwaarden verbinden, waaronder extra kosten. 

Artikel 6: Kostenverhogende omstandigheden 

1. Kostenverhogende omstandigheden zijn omstandigheden: 

– die van dien aard zijn dat bij het tot stand komen van de overeenkomst geen rekening behoefte te worden gehouden met de kans dat zij zich zouden voordoen, 

– die ura PM niet kunnen worden toegerekend; en 

– die de kosten van het werk verhogen. 

2. Kostenverhogende omstandigheden geven ura PM recht op vergoeding van de daaruit voortvloeiende gevolgen. 

3. Indien ura PM van oordeel is dat kostenverhogende omstandigheden zijn ingetreden, dient zij de opdrachtgever 

hiervan zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte te stellen. Vervolgens zullen partijen op korte termijn overleg plegen omtrent de vraag of kostenverhogende omstandigheden zijn ingetreden en zo ja, in hoeverre de kostenverhoging naar redelijkheid en billijkheid zal worden vergoed. 

5. De opdrachtgever is gerechtigd om – in plaats van toe te stemmen in een vergoeding – het werk te beperken, te vereenvoudigen of te beëindigen. Het bedrag dat de opdrachtgever in dit geval is verschuldigd zal naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid worden vastgesteld. 

Artikel 7: Meer- en minderwerk 

1. Verrekening van meer- en minderwerk vindt plaats: 

a. ingeval van wijzigingen in de overeenkomst dan wel de uitvoering daarvan; 

b. ingeval van afwijkingen van de bedragen van de stelposten; of 

c. ingeval van afwijkingen van verrekenbare hoeveelheden. 

2. Stelposten zijn in de overeenkomst genoemde bedragen, die in de aannemingssom zijn begrepen en die bestemd zijn voor hetzij 

a. het aanschaffen van bouwstoffen; 

b. het aanschaffen van bouwstoffen en het verwerken daarvan; 

c. het verrichten van werkzaamheden, welke op de dag van de overeenkomst onvoldoende nauwkeurig zijn bepaald en welke door de opdrachtgever nader moeten worden ingevuld. 

Ten aanzien van iedere stelpost wordt in de overeenkomst vermeld waarop deze betrekking heeft. 

3. Bij de ten laste van stelposten te brengen uitgaven wordt gerekend met de aan ura PM berekende prijzen respectievelijk de door haar gemaakte kosten, te verhogen met een aannemersvergoeding van 10%. 

4. Indien een stelpost uitsluitend betrekking heeft op het aanschaffen van bouwstoffen, zijn de kosten van het verwerken daarvan in de aannemingssom begrepen en worden deze niet afzonderlijk verrekend. 

5. Indien een stelpost betrekking heeft op het aanschaffen van bouwstoffen en het verwerken daarvan, zijn de kosten van verwerking niet in de aannemingssom begrepen en worden deze afzonderlijk ten laste van de stelpost verrekend 

6. Indien in de overeenkomst verrekenbare hoeveelheden zijn opgenomen, en deze hoeveelheden te hoog of te laag blijken om het werk tot stand te brengen, zal verrekening plaats vinden van de uit die afwijking voortvloeiende meer of minder kosten. 

7. Indien de opdrachtgever opdracht geeft tot het uitvoeren van meerwerk, mag ura PM bij wijze van voorschot 25% van het overeengekomen bedrag in rekening brengen. Het resterende gedeelte zal ura PM eerst kunnen factureren bij het gereedkomen van het meerwerk. Het minderwerk zal door ura PM worden verrekend bij de eindafrekening. 3 

10. Indien bij de eindafrekening van het werk blijkt dat het totaalbedrag van het minderwerk het totaalbedrag van het meerwerk overtreft, heeft ura PM recht op een bedrag gelijk aan 15% van het verschil van die totalen. 

Artikel 8: Sloopwerken 

Zie artikel 19 van huidige algemene voorwaarden. 

Artikel 9: Montagewerkzaamheden 

Zie artikel 21 lid 2 van huidige algemene voorwaarden. 

Artikel 10: Inschakelen derden 

1. ura PM mag de uitvoering van het werk geheel of ten dele aan een derde overdragen. 

2. Indien door of namens de opdrachtgever het inschakelen van een bepaalde derde is voorgeschreven, dient de opdrachtgever rechtstreeks met deze derde een overeenkomst te sluiten. ura PM is geen partij bij deze overeenkomst. 

3. Indien de door de opdrachtgever voorgeschreven derde niet, niet tijdig of niet deugdelijk presteert en ura PM daardoor schade lijdt, is (ook) de opdrachtgever aansprakelijk voor deze schade. 

Artikel 11: Opneming / (voor) oplevering 

1. De opneming van het werk geschiedt op schriftelijke aanvraag van ura PM, waarin deze mededeelt op welke dag het werk naar haar oordeel voltooid zal zijn. 

2. De opneming geschiedt zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen acht dagen na de in het eerste lid bedoelde dag. De dag en het tijdstip van opneming worden aan ura PM tijdig en zo mogelijk ten minste drie dagen tevoren schriftelijk medegedeeld. Indien de opneming niet of niet tijdig plaats vindt, dan wordt het werk geacht op de achtste dag na de in het eerste lid bedoelde dag te zijn goedgekeurd. 

3. Nadat het werk is opgenomen, wordt aan ura PM binnen acht dagen schriftelijk medegedeeld, of het al dan niet is goedgekeurd, in het laatste geval met opgaaf van de gebreken, die de redenen voor de onthouding van de goedkeuring zijn. Wordt het werk goedgekeurd, dan wordt als dag van goedkeuring aangemerkt de dag waarop de desbetreffende mededeling aan ura PM is verzonden. 

4. Wordt niet binnen acht dagen na de opneming een schriftelijke mededeling, of het werk al dan niet is goedgekeurd, aan ura PM verzonden dan wordt het werk geacht op de achtste dag na de opneming te zijn goedgekeurd. 

5. Kleine gebreken, die gevoeglijk binnen 30 dagen kunnen worden hersteld, zullen geen reden tot onthouding van goedkeuring mogen zijn, mits zij een eventuele ingebruikneming niet in de weg staan. ura PM is gehouden de in dit lid bedoelde gebreken zo spoedig mogelijk, en in ieder geval binnen 30 dagen na de opneming, te herstellen. 

6. Indien de opdrachtgever het werk in gebruik neemt, geldt het werk als goedgekeurd, ongeacht of opneming heeft plaatsgevonden. 

7. Met betrekking tot een her-opneming na onthouding van goedkeuring vinden de bovenvermelde bepalingen overeenkomstige toepassing. 

8. Bij een her-opneming zullen andere gebreken dan die, welke overeenkomstig het derde lid aan ura PM zijn opgegeven, alleen dan reden tot hernieuwde onthouding van goedkeuring kunnen zijn, indien zij eerst na de voorafgegane opneming aan de dag zijn getreden. 

Artikel 12: Oplevering 

1. Het werk wordt als opgeleverd beschouwd, indien het overeenkomstig het bepaalde in artikel 11 is of geacht wordt te zijn goedgekeurd. 

2. De dag, waarop het werk is of geacht wordt te zijn goedgekeurd, geldt als dag waarop het werk als opgeleverd wordt beschouwd. 

3. Na de dag waarop het werk als opgeleverd geldt, is het werk voor risico van de opdrachtgever. 

Artikel 13: Betaling 

1. Indien betaling in termijnen is overeengekomen, zendt ura PM telkens bij of na het verschijnen van een betalingstermijn de desbetreffende termijnfactuur aan de opdrachtgever. De door de opdrachtgever aan ura PM verschuldigde omzetbelasting wordt afzonderlijk vermeld. 

2. Betaling van een ingediende factuur dient plaats te vinden uiterlijk 14 dagen na de factuurdatum, met dien verstande dat bij de oplevering alle ingediende termijnfacturen en de facturen met betrekking tot het overeengekomen meerwerk dienen te zijn voldaan. 

3. ura PM is gerechtigd de factuur betreffende de bij oplevering verschuldigde termijn 14 dagen voor de geplande oplevering in te dienen. 

4. De opdrachtgever kan de betaling van een factuur niet opschorten of de factuur betalen door middel van verrekening. De opdrachtgever doet verder afstand van zijn retentierecht. 

Artikel 14: Eigendomsvoorbehoud 4 

1. Het eigendom van de door ura PM geleverde zaken gaat, niettegenstaande de feitelijke levering, pas over op de opdrachtgever, nadat deze al hetgeen hij krachtens enige overeenkomst aan ura PM verschuldigd is of zal worden, volledig heeft voldaan. 

2. Zonder toestemming van ura PM is de opdrachtgever, zolang volledige betaling niet heeft plaatsgevonden, niet bevoegd de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken aan derden te leveren of af te geven dan wel te verwerken/bewerken in of aan een andere zaak. 

3. Indien de opdrachtgever niet of niet tijdig aan één of meer van zijn betalingsverplichtingen voldoet, is ura PM gerechtigd zonder ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst, de geleverde zaken als eigenaar terug te nemen. De opdrachtgever machtigt ura PM hierbij om het terrein en/of het perceel waar de zaken zich bevinden te betreden teneinde deze zaken te kunnen terugnemen. 

4. De opdrachtgever dient ura PM per direct (zowel mondeling als schriftelijk) te informeren wanneer derden de zaken die met eigendomsvoorbehoud zijn geleverd in hun macht (proberen te) krijgen of daarop beslag (proberen te) leggen. 

Artikel 15: 5%-regeling / geldt alleen bij werk bij consument 

1. Dit artikel is slechts van toepassing op aanneming van werk die strekt tot de bouw van een woning in opdracht van een consument (lees: een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf). 

2. De consument kan zonder beroep te doen op artikel 6:262 BW en onder behoud van zijn recht op oplevering, maximaal 5% van de aannemingssom inhouden op de laatste termijn en dit bedrag in plaats van aan ura PM te betalen, in depot storten bij een notaris. 

3. De notaris brengt het bedrag in de macht van ura PM nadat drie maanden zijn verstreken na het tijdstip van oplevering, tenzij de consument van zijn in artikel 6:262 BW toegekende bevoegdheid gebruik wenst te maken. In dat geval deelt de consument aan de notaris mee tot welk bedrag het depot moet worden gehandhaafd. 

4. De notaris brengt het bedrag voorts in de macht van ura PM voor zover de consument daarin toestemt, ura PM vervangende zekerheid stelt of bij een uitspraak die partijen bindt, is beslist dat een depot niet of niet langer gerechtvaardigd is. 

5. Indien de consument aan ura PM schadevergoeding verschuldigd is wegens de depotstoring of de door ura PM gestelde vervangende zekerheid, wordt deze gesteld op de wettelijke rente van artikel 6:119 BW. Gedurende de drie maanden na oplevering is zij niet verschuldigd, zelfs niet indien geen gebreken worden geconstateerd. 

6. De door de notaris berekende kosten voor het depot komen voor rekening van de consument. De door de notaris te vergoeden rente over het depotbedrag komt ten gunste van de consument. 

Artikel 16: In gebreke blijven van de opdrachtgever 

1. Indien de opdrachtgever met de betaling van hetgeen hij ingevolge de overeenkomst aan ura PM verschuldigd is in gebreke blijft, is hij daarover met ingang van de vervaldag de wettelijke handelsrente verschuldigd. In het geval de opdrachtgever een consument is, is de wettelijke rente verschuldigd. 

2. Indien de opdrachtgever niet tijdig betaalt, is ura PM gerechtigd tot invordering van het verschuldigde over te gaan, mits zij de opdrachtgever schriftelijk heeft aangemaand om alsnog binnen 17 dagen na dagtekening van de brief of e-mail te betalen en die betaling is uitgebleven. Indien ura PM tot invordering overgaat, zijn de daaraan verbonden buitengerechtelijke kosten voor rekening van de opdrachtgever, mits de hoogte hiervan in de aanmaning is vermeld. ura PM is gerechtigd hiervoor in rekening te brengen het bedrag conform het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten. 

3. Indien ura PM als gevolg van het doen of nalaten van de opdrachtgever zich genoodzaakt ziet een gerechtelijke procedure jegens de opdrachtgever aanhangig te maken, dient de opdrachtgever de proceskosten van ura PM, waaronder de advocaatkosten, volledig te vergoeden. Dit geldt alleen wanneer de opdrachtgever volledig of in overwegende mate in het ongelijk wordt gesteld. 

4. Indien de opdrachtgever hetgeen ura PM volgens de overeenkomst toekomt, niet of niet tijdig betaalt, of ura PM gegronde redenen heeft om aan te nemen dat de opdrachtgever het ura PM toekomende niet of niet tijdig zal betalen, is ura PM gerechtigd om van de opdrachtgever genoegzame zekerheid te verlangen. 

5. Indien de opdrachtgever enige op hem rustende verplichting niet nakomt, is ura PM gerechtigd het werk te schorsen tot het moment waarop de opdrachtgever deze verplichting is nagekomen, mits ura PM de opdrachtgever vooraf schriftelijk op deze gevolgen van het niet-nakomen heeft gewezen. Het in de vorige zin bepaalde laat onverlet het recht van ura PM op vergoeding van schade, kosten en rente. De gevolgen van de schorsing komen voor rekening van de opdrachtgever. 

6. Indien de opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard, dan wel surseance van betaling aanvraagt, dan wel indien ten laste van hem door een derde enig rechtmatig beslag wordt gelegd, tenzij dit beslag binnen een maand wordt opgeheven, dan wel de schorsing als bedoeld in het vorige lid langer duurt dan een maand, is ura PM gerechtigd zonder nadere aanmaning het werk in onvoltooide staat te beëindigen. 

7. Indien het werk in onvoltooide staat wordt beëindigd, heeft ura PM recht op de aannemingssom, vermeerderd met de kosten die zij als gevolg van de niet voltooiing heeft moeten maken en verminderd met door de beëindiging 5 

bespaarde kosten. ura PM is gerechtigd om in plaats van voorgaande aanspraak 10% van de waarde van het niet uitgevoerde deel van het werk in rekening te brengen. 

Artikel 17: Opzegging van de opdrachtgever 

De opdrachtgever is te allen tijde bevoegd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te zeggen. ura PM heeft in dat geval recht op de aannemingssom, vermeerderd met de kosten die zij als gevolg van de niet voltooiing heeft moeten maken en verminderd met de door de beëindiging bespaarde kosten. ura PM is gerechtigd om in plaats van voorgaande aanspraak 10% van de waarde van het niet uitgevoerde deel van het werk in rekening te brengen. 

Artikel 18: Opeisbaarheid van vordering 

1. De vorderingen van ura PM op de opdrachtgever zijn onmiddellijk opeisbaar: 

a. in geval ura PM de opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst gevraagd heeft zekerheid te stellen voor 

de nakoming en deze zekerheid uitblijft dan wel onvoldoende is; 

b. in geval van faillissement of ondercuratelestelling van opdrachtgever; 

c. in geval ten aanzien van de opdrachtgever de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing wordt 

verklaard; 

d. ingeval opdrachtgever surseance van betaling aanvraagt of wanneer zijn goederen geheel of gedeeltelijk door 

derden in beslag worden genomen; 

e. in geval van overtreding of tekortkoming van opdrachtgever van een of meer van de bepalingen van de 

overeenkomst; 

f. in geval de opdrachtgever wordt ontbonden/geliquideerd. 

2. In de in lid 1 van dit artikel genoemde gevallen is ura PM bevoegd de verdere uitvoering van de overeenkomst op te schorten dan wel tot ontbinding van de overeenkomst over te gaan, één en ander onverminderd het recht van ura PM schadevergoeding te vorderen. 

Artikel 19: Aansprakelijkheid van de opdrachtgever 

1. De opdrachtgever draagt de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de door of namens hem verstrekte gegevens. 

2. Verschillen tussen de tijdens de uitvoering blijkende toestand van bestaande gebouwen, werken en terreinen enerzijds en de toestand die ura PM redelijkerwijs had mogen verwachten, geven ura PM recht op vergoeding van de daaruit voortvloeiende kosten. 

3. Indien na de totstandkoming van de overeenkomst blijkt dat het bouwterrein verontreinigd is of de uit het werk komende bouwstoffen verontreinigd zijn, is de opdrachtgever aansprakelijk voor de daaruit voor de uitvoering van het werk voortvloeiende gevolgen. 

4. De opdrachtgever draagt de verantwoordelijkheid voor de door of namens hem voorgeschreven constructies en werkwijzen, daaronder begrepen de invloed, die daarop door de bodemgesteldheid wordt uitgeoefend, alsmede voor de door of namens hem gegeven orders en aanwijzingen. 

5. Indien bouwstoffen of hulpmiddelen, die de opdrachtgever ter beschikking heeft gesteld, dan wel door hem zijn voorgeschreven, ongeschikt of gebrekkig zijn, komen de gevolgen hiervan voor rekening van de opdrachtgever. 

6. De opdrachtgever is aansprakelijk voor schade aan het werk alsmede de schade en vertraging die ura PM lijdt als gevolg van door de opdrachtgever of in zijn opdracht door derden uitgevoerde werkzaamheden of verrichte leveringen. 

8. De gevolgen van de naleving van wettelijke voorschriften of beschikkingen van overheidswege die na de dag van de offerte in werking treden, komen voor rekening van de opdrachtgever, tenzij redelijkerwijs moet worden aangenomen dat ura PM die gevolgen reeds op de dag van de offerte had kunnen voorzien. 

Artikel 20: Aansprakelijkheid van ura PM 

1. Na de dag waarop het werk overeenkomstig het bepaalde in artikel 11 als opgeleverd wordt beschouwd, is ura PM niet meer aansprakelijk voor gebreken aan het werk, behoudens de eventuele kleine gebreken als bedoeld in artikel 11 lid 5 van deze voorwaarden en de gebreken die de opdrachtgever op het tijdstip van de oplevering redelijkerwijs niet had kunnen ontdekken. 

2. De aansprakelijkheid van ura PM, op welke grond dan ook en om welke reden dan ook, is in ieder geval beperkt tot het bedrag dat haar (aansprakelijkheids) verzekeraar ter zake van de schadeveroorzakende gebeurtenis uitkeert. 

3. Indien de kosten van herstel voor een gebrek of van het opheffen van een tekortkoming waarvoor ura PM aansprakelijk is niet in redelijke verhouding staan tot het belang van de opdrachtgever bij herstel, mag ura PM in plaats van herstel volstaan met het uitkeren van een redelijke schadevergoeding aan de opdrachtgever. 

4. De in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet, indien de schade is te wijten aan opzet of bewuste roekeloosheid van ura PM of haar werknemers. 

Artikel 21: Overmacht van ura PM 

1. Onder overmacht wordt verstaan: omstandigheden die de nakoming van de verbintenis verhinderen, en die niet aan ura PM zijn toe te rekenen. Hieronder zullen (indien en voor zover deze omstandigheden de nakoming onmogelijk maken of onredelijk bemoeilijken) mede zijn begrepen: stakingen in andere bedrijven dan die van ura PM, stakingen 

in het bedrijf van ura PM, een algemeen tekort aan benodigde grondstoffen en andere voor het tot stand brengen van de overeengekomen prestatie benodigde zaken of diensten, onvoorziene stagnatie bij toeleveranciers of andere derden waarvan ura PM afhankelijk is, weersomstandigheden en algemene vervoersproblemen. 

2. ura PM heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert intreedt nadat ura PM haar verbintenis had moeten nakomen. 

3. Tijdens overmacht worden de verplichtingen van ura PM opgeschort. Indien de periode van overmacht langer duurt dan drie maanden zijn partijen bevoegd de overeenkomst te ontbinden zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat. Op de ontbinding zijn, behoudens artikel 6:277 BW, de artikelen 6:269 e.v. BW van toepassing. 

Artikel 22: Slotbepalingen 

1. ura PM is bevoegd wijzigingen in deze voorwaarden aan te brengen. Deze wijzigingen treden in werking op het moment waarop de opdrachtgever de gewijzigde voorwaarden heeft ontvangen en hij daartegen niet binnen zeven dagen na ontvangst van de gewijzigde voorwaarden heeft geprotesteerd. 

2. Op de overeenkomst tussen ura PM en de opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing. 

3. Indien de algemene voorwaarden tegenstrijdig zijn met de inhoud van de overeenkomst/offerte, prevaleert de inhoud van de overeenkomst/offerte. 

algemene voorwaarden ura PM